Joustavuus osana arkea

#

Joustavuus on yksi mahdollistajan tärkeimmistä työkaluista.

Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja elämäntilanteet voivat olla muuttuvia. Aikataulut vaihtuvat, suunnitelmat muuttuvat, asiakkaat ja työntekijät sairastuvat. Mahdollistajan työssä voi sattua ihan mitä vain ja nopeisiin muutoksiin koitetaan reagoida parhaan mukaan. Joustavuus on siis yksi tärkeimmistä mahdollistajan työkaluista. 

 

Mielestäni joustavuus tarkoittaa kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Joustavuus antaa mahdollisuuden tarjota asiakkaille juuri sitä, mitä he tarvitsevat juuri sillä hetkellä. Se mahdollistaa tehokkaan toiminnan ja kyvyn ratkaista monimutkaisia ongelmia kun tilanteet ja tarpeet muuttuvat. Työntekijän silmin joustavuus tuo monia etuja kuten mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja sopeutua paremmin muuttuviin tilanteisiin. Joustavuus voi tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että työntekijällä on mahdollisuus järjestää työaikansa joustavasti tai sitä, että työntekijä voi osallistua erilaisiin tehtäviin ja näin oppia uusia taitoja eri alueilta.

 

Joskus on sovittu että asiakkaan kanssa lähdetään kaupoille, mutta asiakas ei kertakaikkisesti jaksa. Silloin on hyvä vaihtaa suunnitelmaa ja auttaa vaikka pyykin pesussa tai tehdä muuta rauhallisempaa, johon voimavarat riittävät. Toisinaan taas puistoilut perhetyön asiakkaiden kanssa voivat peruuntua sääolosuhteiden vuoksi. Myös tällöin pitää olla valmiina nopeaan suunnitelman muutokseen ja mieluiten myös kantaa suunnitelmaa B takataskussa.  Sen lisäksi myöskään sairastelulta ei voi välttyä.  Silloin on kiva tietää, että työkaverit pystyvät joustamaan ja ottamaan koppia asiakkaista, niin että saadaan palvelut toteutumaan. Kiva on myös kun asiakkaamme joustavat ja saadaan sumplittua yllättävien tilanteiden vuoksi muuttuvia aikatauluja ja siirreltyä tapaamisia niin että kaikki mahtuvat mukaan. Mahdollistajan tulee siis aina kantaa mukanaan kykyä heittäytyä ja joustaa nopeissakin muutoksissa.

 

Mukavaa ja joustavaa loppukesää toivottelevat: Ella - Innokas liikunnan harrastaja, joka on aina valmiina kohtaamaan uusia haasteita ennakkoluulottomasti ja Mirka - Mahdollistaja joka on myös kalenteritetriksen ammattilainen, eli toisin sanoen aina valmiina muutoksiin, koska muutokset ovat vain järjestelykysymyksiä.