Omaishoitajien tilanteet ovat yksilöllisiä - omaishoidon vapaassa oltava vaihtoehtoja

#

Omaishoitajien tilanteet ovat yksilöllisiä - omaishoidon vapaassa oltava vaihtoehtoja

Omaishoitajien tilanne on puhuttanut paikkakunnalla.Pirkanmaan hyvinvointialue toi muutoksia jokaisen omaishoitoperheen elämään. Osalle se tarkoitti rahallista heikennystä. Asia on hyvin ikävä.

Palkkion lisäksi omaishoitoperheiden jaksamiseen liittyy oleellisesti se, miten jokaiselle omaishoitajalle kuuluvat vapaat on järjestetty.

Paikalliset olosuhteet tunteva, perheyrityksemme Matrocks Oy, on palvellut kaikenikäisiä omaishoitoperheitä jo vuodesta 2007. Olemme nähneet erilaisten perheiden tarpeet ja pyrkineet luomaan niihin ratkaisuja. Asiakkaan näköisesti ja yksilöllisesti.

Kunnat tilaajana ovat joskus hyvin kankeita ymmärtämään palveluja, jotka poikkeavat perinteisistä tavoista järjestää vapaa.
Toivomme Pirhalta raikkaita näkemyksiä asiaan niin, että jokainen perhe saa parhaimman mahdollisen palvelun omaishoitajan vapaan ajaksi, jaksamista tukemaan.

Olemme saaneet kentältä rohkaisevaa palautetta tarjota monipuolisesti erilaisia ratkaisuja omaishoidon vapaaseen, joten myös jatkossa olemme ketterästi tarjoamassa juuri sinun näköisiä palveluja.

Olemme työssämme nähneet, että yksilölliset ratkaisut tuovat eniten jaksamista omaishoitajuuden sitovaan arkeen.
Haastamme myös omaishoitajat ajattelemaan laajasti ja käyttämään uusia palveluja, jotta palveluntarjoajat innostuvat kehittämään vieläkin parempia ja monipuolisempia ratkaisuja. Mikä palvelumalli palvelisi juuri sinun perhettäsi parhaiten?

Moni omaishoitaja ei halua lähteä kotoa pois vapaansa aikana, mutta kokee ettei sopivia hoitopaikkoja löydy tai ole vapaana. Myös henkilökunnan vaihtuvuus aiheuttaa ymmärrettävästi harmia.

Yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme luoneet palvelun "omaishoidon vapaa lähimatkailukohteessa". Hoidamme kaikki valmiiksi asiakasta varten, kriteerien mukaisesti ja vietämme mielekkään vapaan alueen upeissa lähimatkailukohteissa. Palvelun kesto on keskimäärin 1-3 vuorokautta kerrallaan. Sekä omaiset, että omaishoidettava ovat kokeneet palveluratkaisun voimauttavaksi. Meillä henkilökunta on pysyvää ja toimintatapa vakiintunut. Meillä myös vastataan ajantasaisesti kaikkiin yhteydenottoihin. Palvelun voi maksaa palveluseteleillä tai maksusitoumuksella.

Toinen uusi palvelu on "Liikkuva päivätoiminta". Noin viiden-kahdeksan tunnin päivätoiminnassa suunnataan lähialueen matkailukohteisiin esteettömällä Jussi-bussilla. Palvelu täyttää perinteisen päivätoiminnan kriteerit ja sen voi maksaa palveluseteleillä tai maksusitoumuksella.


Liikkuva päivätoiminta ollaan koettu mukavaksi tavaksi viettää päivä. Asiakkaalla on myös mahdollisuus vaikuttaa kohdevalintoihin. Kulttuuria, eläimiä, luontoa vaiko liikuntaa? Omaishoitajat ovat tykänneet, että omainen pääsee vaihteleviin kohteisiin, mielekkään tekemisen pariin tuttujen työntekijöiden kanssa.

Yritys tuottaa perinteisen palveluita kotiin-mallin lisäksi palveluita kodin ulkopuolella, jolloin omaishoitaja saa levätä omassa kodissaan rauhassa. Asiakas käyttää palvelua kerrallaan muutamasta tunnista, viikon jaksoihin ja kaikkea siltä väliltä. Yritys on tuottanut omaishoidon palveluita 16 vuotta laajasti koko Pirkanmaan alueella. Yrityksen omistajat ovat toimineet tukiperheenä omaishoitoperheelle koko tämän ajan, joten myös asiakkaan näkökulma on tullut tutuksi.

Lisätiedot toimitusjohtaja Paula Kerola, 040 554 4204, 
paula@matrocks.fi
Julkaistu 2.3.2023