Asihoihin puuttumisesta

#

Maailman muuttaminen on joskus sydäntä särkevää. Kuitenkin, jos oma moraali on vahva, eikä voi sietää kaltoinkohtelua ja vääryyttä, on puututtava asiaan.

Missä roolissa itse haluat olla?

Epäreiluutta esiintyy työssämme monin eri tavoin. Monesti väärästi toimiminen liittyy valtaan. Jos omat voimavarat ovat kunnossa, en näe mitään syytä, miksei epäkohtiin puutu. Oli itse missä roolissa tahansa. Kuten lapsille kerrotaan kiusaamisen eri rooleista, ajattelen niin, että myös aikuinen on kiusaaja, jos jää vierestä seuraamaan. 

Kantaaottavuus karaisee

Olen valvonut monta yötä miettien toiminko oikein. Muutama uneton yö on kuitenkin pieni hinta siitä, että asia jäisi vaivaamaan pitkin elämää. 

Mahdollistaja mahdottomuuksia kohtaamassa

Uskon, että henkilökuntaamme kuuluu monia taistelijoita. Meillä ei ole firman sisällä vahvaa esihenkiö-alainen-kulttuuria, vaan kohtaamme toisemme vertaisina. Tämänkin vuoksi emme ajattele niin, että jossain roolissa toinen olisi korkeammalla kuin toinen. Tottakai toisella on vahvempi mahdollisuus käyttää valtaa, mutta sen asianmukainen käyttäminen on suurinta viisautta. Nykyaikaan kun kuuluu aito, tasavertainen keskustelu. Jos ihminen itse on sinut itsensä kanssa, ei hänen tarvitse käyttää valtaa toiseen. 

Kaikkea ei pidä sietää

Itse olen lapsesta saakka ollut heikomman puolustaja. En ole koskaan voinut sietää esimerkiksi opettajien alistavaa käytöstä oppilasta kohtaan. Olen saanut tuta, ettei epäkohtiin puuttuminen kannata, jos haluaa päästä näennäisesti helpollla. Toisaalta nyt aikuisena, olen ylpeä pikku Paulasta, joka ei ilkeilijöitä nöyristellyt, oli asema mikä tahansa. 

Peilin käyttö on joskus sietämätöntä, mutta kasvattavaa

Kannustan ihmisiä tuomaan epäkohtia esille omasta ja muiden toiminnasta. Se on ainoa tapa tulla paremmaksi ihmiseksi ja luoda parempi paikka ihan meille jokaiselle ihanalle. Tuoda esille ratkaisuja, palautteen rinnalla. Myös se, että pyytää anteeksi, kun sen aika on, on kasvattavaa. 

 

 

Kirjoittaja on Paula, mielekkään vapaa-ajan mahdollistaja ja yrityksen toimitusjohtaja, joka ajattelee niin, että vain vaikuttamalla voi luoda parempaa maailmaa. Vaikenemalla hiljenee myös oikeus ottaa kantaa. Jos on kommentoitavaa, on mainiota omata myös ratkaisuehdotus.