Sateenkaaren alla - perhe siinä missä muutkin perheet

#

Sateenkaariperheitä ovat perheet, joissa on joku tai vaikka kaikki vanhemmista sateenkaari-ihmisiä. Sateenkaari-ihminen voi olla nainen, joka rakastuu toisiin anisiin tai mies, joka rakastuu toisiin miehiin. Sateenkaari-ihminen voi olla ihminen, joka ei ole tyttö eikä poika, nainen tai mies vaan jotakin muuta. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen. 

Tärkeää on, että jokainen saa itse kertoa, onko sateenkaari-ihminen ja mitä se tarkoittaa. Jokainen saa itse kertoa, mitä sukupuolta on ja millaisiin ihmisiin ihastuu. Silloin, kun sateenkaari-ihmisellä on lapsi tai lapsia, muodostuu sateenkaariperhe. Jokainen perhe tietää itse, onko sateenkaariperhe vai ei. Sitä ei voi tietää ulkoapäin. Jos haluaa tietää, onko jonkun perhe sateenkaariperhe, heiltä voi kysyä, onko sinun perheesi sateenkaariperhe. 

Sateenkaariperheitä on monenlaisia. Sateenkaariperheessä voi olla yksi tai kaksi tai monta vanhempaa. Apilaperheet, kumppanuusvanhemmuusperheet, polyamoriset perheet, uusperheet, yhdenvanhemmanperheet, ydinperheet ja adoptioperheet voivat kaikki olla sateenkaariperheitä. Niin perheiden aikuisissa kuin lapsissa voi olla läsnä sukupuolen moninaisuus, seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus ja monien muiden ominaisuuksien ja taustojen moninaisuus, kuten etninen tausta, kieli, uskonto, perhesuhteet tai toimintakyky. 

Sateenkaariperheiden alkutaival

Sateenkaariperheitä perustetaan monella eri tavalla. Lapset voivat saada alkunsa lapsettomuusklinikalla tai kotioloissa, lapsia on saattanut syntyä aikuisten aiempiin suhteisiin, tai lapsi on voitu adoptoida yksinhuoltajaäidin perheeseen, ja nyt äiti on löytänyt rinnalleen naispuolisen kumppanin. Perhe voi myös muuttua sateenkaariperheeksi joko eron kautta tai ilman erokriisiä, jos esimerkiksi toinen vanhemmista lähtee sukupuolen korjausprosessiin. 

Suuri osa sateenkaariperheistä on lähes näkymättömiä niin lainsäädännössä, tilastoissa kuin esimerkiksi lastenkulttuurissakin. Osa sateenkaariperheistä on muodoltaan epätyypillisiä, koska seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten perhe-elämää ohjaavia kulttuurisia tapoja ja kirjoittamattomia sääntöjä on hyvin vähän. Perhe saatetaan esimerkiksi perustaa yhdessä parhaan ystävän kanssa, tai lapsella voi olla alusta asti suunnitellusti useampia kuin kaksi vanhempaa.

Osa haluaa jakaa vanhemmuutta useamman ihmisen kanssa: sinkkunainen miesparin kanssa, mies naisparin kanssa tai vaikkapa miespari ja naispari yhdessä. Aina perhe ei rakennu ollenkaan perinteisen rakkaus- tai seksisuhteen varaan, vaan perhe voidaan perustaa myös ystävysten kesken - joko kahdestaan tai vaikka muutaman läheisen ystävän kanssa. Aikuisten välisestä suhteesta voidaan näissä tilanteissa puhua vaikkapa vanhemmuuskumppanuutena. 

Jokaisella perhemuodolla on omat haasteensa ja omat vahvuutensa, mutta tutkimusten mukaan esimerkiksi kahden äidin perheessä elävät lapset voivat keskimäärin yhtä hyvin ja yhtä huonosti kuin äidin ja isän perheessä elävät lapset. Myös vanhemmuuden pulmat ja ilot ovat sateenkaariperheissä pitkälti samanlaisia kuin muissakin perheissä. 

Kulttuurinen hetero-oletus, perheeseen ja sukupuoleen liittyvät normit ja yleinen asenneilmapiiri vaikuttavat kuitenkin perheen kohtaamisiin, ja lainsäädännön puutteeet monimutkaistavat arkea. 

 

 

Lämpöisiä ja ihania kohtaaamisia <3

Sari Koo